Látnivalók Egerben

Eger megyei jogú város, Heves megye és az Egri járás székhelye. Eger ezeréves városának városképe hosszas fejlődés után alakult ki. A barokk formavilága, a középkori török emlékek jellegzetes építészetet teremtettek itt.

A város hangulata egyszerre hősies és lenyűgöző, bájos és barátságos. A sok évszázados múltra visszatekintő Egri vár sugározza a hazafiasság és a bátor kiállás üzenetét. A város fejlődésében meghatározó szerepe volt a papságnak, iskolákat, közösségi épületeket, kórházat építettek. A Líceumban található Főegyházmegyei Könyvtárat is Eszterházy Károly püspök alapította.

A város a Mátra és a Bükk hegység között folyó Eger patak völgyében a Bükk nyugati lábánál húzódó dombvidéken fekszik. Tengerszint feletti magassága 180 méter, keleti oldalán emelkedik az Eged és a Várhegy, melyek a Bükk délnyugati nyúlványát alkotják.

02.

Bazilika

Az Egri bazilika, avagy Főszékesegyház történetét Szent István királyig vezetik vissza, aki 1004-ben alapította meg az egri egyházmegyét.A korábban román, majd gótikus stílusú templomot többször lerombolták. Az 1804-ben érsekséggé váló egri egyházmegye szerény főtemplomát végül az 1827-ben érsekké kinevezett nagyműveltségű Pyrker János László bontatta le, hogy a helyén felépíttesse a jelenlegi Főszékesegyházat. A bazilika 1831-1836 között épült fel Hild József – a magyarországi klasszicista építészet egyik legmeghatározóbb alakja – tervei nyomán, rekord gyorsasággal. A templomot 1837-ben szentelték fel.A belső kialakítása már jóval több időt vett igénybe: az oltárok elkészítése, a freskók díszítése majd 120 évig tartott. Oszlopcsarnoka a római “Pantheon” mintájára épült.

04.

Érseki Palota

Az Egri Érseki Palota kulturális, turisztikai és látogatóközpont is egyben, mely Eger belvárosában, a Széchenyi utcában található.A barokk stílusú palota falait rokokó stukkók díszítik. Az Érseki palotát Erdődy Gábor püspök kezdte építeni 1715 – 1732 között, Giovanni Battista Carlone tervei alapján. Ez az épület még jóval kisebb volt a jelenleginél, kertek, medencék vették körül. A mostani épületegyüttes több részben épült fel.Barkóczy Ferenc püspöksége idején készült el a második emelet. A Palota klasszicizáló késő barokk stílusú középső szárnya 1762 – 1775 között nyerte el mai alakját Joseph Ignaz Gerl és Fellner Jakab tervei alapján gróf Eszterházy Károly püspöksége idején. A klasszicista stílusú déli épületcsoportot Pyrker János László érsek emeltette.

06.

Város a város alatt

Magyarország 7 építészeti csodájának egyike. Miután a törökök 1687-ben elhagyták Eger városát, Fenessy György püspök visszatért a városba, azonban már nem akart a várban lakni. Vásárolt Egerben két építési telket egy palota építéséhez, amihez a szükséges tufa követ az újonnan épülő palota mögötti dombról termelték ki. így alakult ki az a hatalmas pincerendszer, ahol a Hatvantól Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok tizedét (dézsmát), az egyházi adót tárolták.A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, közel 4 kilométer hosszan terül el a város alatt. A pince legszebb része az oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.A Város a város alatt bejárata a Bazilika előtti Eszterházy téren található.

01.

Eger Vára

Az Egri Vár ma védett műemlék, múzeumként működik. Állandó kiállításai bemutatják a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat.A hősöknek egy különterem állít emléket, a kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai. Az Egri várhoz fűződő leghíresebb történelmi esemény az 1552-es török ostrom, mikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán birodalom túlerőben lévő seregét.Mire az oszmánok elvonultak a vár alól, a falak többsége súlyosan károsodott. A több évtizedig tartó újjáépítés közben a várat jelentősen korszerűsítették, a helyőrség létszámát hétezer főre emelték. Az Egri Vár ma Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságának számít, mely gyakran különböző kulturális rendezvényeknek és ünnepeknek is helyet biztosít.

03.

Szépasszonyvölgy

A közel 200 pincét számláló Szépasszonyvölgy ger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható vulkanikus eredetű riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában.A pincékben élő mohák és a nemes penész egyedi atmoszférát teremtenek, mely elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását.

05.

Törökfürdő

Az egri Török fürdő egy cseppnyi időutazás a múltba: a fürdő legrégebbi medencéje, a Török medence még 1610-ben épült!rekord gyorsasággal. A templomot 1837-ben szentelték fel.Az épület legkülönlegesebb medencéje a Nagy tükörmedence, melynek varázsát a fölötte magasodó, díszes aranykupola adja. Ha kigyönyörködtük magunkat benne, nézzünk egy kicsit lefelé is, hiszen ott vár a következő meglepetés! A medencét saját forrás táplálja, a radonos gyógyvíz így a kőlapok közötti résekből, közvetlenül bugyog fel a felszínre, egészen különleges élményt nyújtva ezzel a fürdőzésnek.Próbáljuk ki a Török fürdő mind a 6 medencéjét, majd engedjünk a kísértésnek és kényeztetésképp válasszunk a különböző masszázsok, a gőzfürdő, vagy éppen a szauna közül! A Török fürdőben a gyógyvíz radon-tartalma miatt 2,5 óra tartózkodásra van lehetőség, de ha szeretnénk, a szomszédos Termálfürdővel kibővíthetjük a programot – a két intézmény közt közvetlen az átjárás!

07.

Egri Termálfürdő

Az Egri Termálfürdő, Magyarország egyik legszebb fürdőhelye. Hangulatos, ligetes környezetben, Eger belvárostól néhány percre egy található.Az öt hektáros park közepén fekvő, fedett-nyitott vízi élménysziget 13 medencével, sportpályákkal a gyógyulni, sportolni és szórakozni vágyók paradicsoma. A fürdő területén egyébként különösen jól megfér egymás mellett a gyógyulás és a szórakozás, hiszen úgy alakították ki, hogy az északi részen található, gyógyvizes medencék nyugodt környezetétől távolabb, a déli részen építették az élményelemekkel felszerelt, aktívabb kikapcsolódási lehetőséget nyújtó medencéket. A termálfürdő közvetlen átjárási lehetőséggel rendelkezik Török Fürdőbe.